Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Να κανω ή να μη κανω jailbreak ;

Αγορασαμε ή μας χαρισαν ενα κινητο IPhone και ενα απο τα βασικα που μας απασχολουν κρατώντας το στα χερια μας ειναι : Να κανω ή να μην κάνω jailbreak !

Τι ειναι ομως το jailbreak και ποιος ο λογος να «πειραξουμε» το κινητο μας ;
Ποσο ασφαλες ειναι ; Σε τι ωφελει και σε τι βλαπτει τι συσκευη μας ;
Τι ειναι το untethered και το tethered ;

Σε αυτα τα ερωτηματα θα προσπαθησουμε να απαντησουμε παρακατω με απλα λογια .
Καταρχάς κάνοντας jailbreak εννοουμε πως ξεκλειδωνουμε το IOS (λογισμικο της Apple) παιρνοντας τον πληρη ελεγχο της συσκευης μας ωστε να μπορουμε να εγκαταστησουμε εφαρμογες "τριτων"  και οχι μονο απο το app store οπως μας αναγκαζει η Apple !
Ετσι μπορουμε να εχουμε εφαρμογες συμβατες με τη συσκευή μας απο αλλες πηγες οπως επισης να αλλαξουμε την εμφανιση της συσκευης μας και να την προσαρμοσουμε στα δικα μας γουστα .

Ας δουμε ομως σε τι βλαπτει ενα jailbreak και τι προβληματα μας δημιουργει :
1 . Ακυρωνεται η εγγυηση της συσκευης μας εφοσον παρατηρηθούν αλλαγές στο λογισσμικο μας .
2 .Μενουμε πισω σε κρισιμες αναβαθμισεις του λογισμικου περιμένοντας το jailbreak της επομενης εκδοσης για να προχωρήσουμε πραγμα που ισως συμβει σε εβδομαδες , ισως και μηνες , χάνοντας σημαντικες ενημερωσεις για την ασφάλεια της συσκευης μας !
3 . Πολλες εφαρμογες απο τριτες πηγες , δεν εχουν την -ομολογουμένως- σε αριστο επίπεδο ασφαλεια της Apple με συνεπεια να κολλαει το κινητο ή η μπαταρια μας να τελειωνει πολυ γρηγορα !
4 . Ναι ειναι ελκυστικο ενα jailbreak και μια υπερηφάνεια απεναντι στους φιλους μας θα τη νιωσουμε ! ομως αν δεν πετυχει σωστα τι κανουμε ; μπορούμε να το επαναφερουμε ;
Οποτε πρεπει να σκεφτουμε σοβαρα τους λογους που θα θελουμε να κανουμε ή οχι jailbreak !
Αν θελουμε να ξεχωρισουμε το jailbreak σε κατηγοριες , θα μιλούσαμε για Tethered και Untethered jailbreak!

Στο Tethered , με απλα λογια , αν μας κλεισει το κινητο απο μπαταρια , θα πρεπει να το συνδεσουμε στον υπολογιστη για να ανοιξει αλλιως δεν ! Οποτε αν μας κλεισει το κινητο στο δρομο απο μπαταρια , θα πρεπει να παμε σπιτι και να το συνδεσουμε στον υπολογιστη για να το λειτουργήσουμε παλι .
Σε αντιθετη περιπτωση , το Untethered jailbreak ανοιγει το κινητο μας αμεσως μετα τη φορτιση χωρις να χρειάζεται να συνδεθει με καλώδιο στον υπολογιστη οπως το Tethered jailbreak .

Παντως η Apple αντιτίθεται σθεναρα στο jailbreak και γι'αυτό κανει πολυ συχνα αναβαθμίσεις καλύπτοντας τα κενα ασφαλειας !
Στην Αμερικη παντως ειναι νόμιμο σε IPhone (οχι ομως στο iPad!!) απο το 2010 . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου