Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Γνωριζουμε τι πληροφοριες παιρνουμε απο ενα barcode ;

Ενα barcode ειναι μια "εικονα" αναγνωρισιμη απο συγκεκριμενα μχανηματα και αποτελειται απο γραμμες διαφορετικου ειδους και πλατους ωστε να αποτυπωνει μια πληροφορια οπως ενας κωδικος ενος προιοντος .
Καθε προιον εχει διαφορετικο κωδικο barcode . Επισης η πιο διαδεδομενη μορφη ειναι το ΕΑΝ-13 . Αποτελειται απο 13 ψηφια με συνδυασμο γραμμων και διαστηματων .

Τι πληροφοριες μας δινει ομως ενα barcode ;

Αρχικα τα 2 πρωτα ψηφια δειχνουν την χωρα παρασκευης του προιοντος . οτι ξεκιναει απο 52  ειναι Ελληνικο προιον . Αυτο δεν ειναι απαραιτητο οτι κατασκευαστηκε στην Ελλαδα το προιον αλλα οτι ειναι καταχωρημενος ο κατασκευαστης .
Τα επομενα 5 ψηφια δειχνουν τον κωδικο του παραγωγου η του εισαγωγεα αναλογα ενω τα επομενα 5 δειχνουν τον αριθμο προιοντος οπως τον εχει προσδιορισει ο παραγωγος ωστε να ελεγχει τα προιοντα στην αποθηκευση και τις πωλησεις .
Το τελευταιο ψηφιο καθε barcode ειναι ενα "ψηφιο ελεγχου" το οποιο μεσα απο εναν μαθηματικο τυπο που εφαρμοζει το μηχανημα του δειχνει οτι ειναι σωστες οι πληροφοριες των 12 προηγουμενων ψηφιων .
Οσο για τις γραμμες ενος barcode , οι μακρυτερες γραμμες δειχνουν τα ορια που εχει ο κωδικας ωστε να προσδιοριζονται τα ορια του απο ενα μηχανημα (scanner) ενω οι μεσαιες μακρυτερες γραμμες χωριζουν τον κωδικα σε δυο τμηματα ωστε να ειναι ευκολοτερη η πληκτρολογηση των 13 ψηφιων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου